…A CHANCE TO CONSERVE ENERGY AND RESOURCES FOR SOMETHING MORE ALIGNED, MORE FERTILE, MORE FRUITFUL

[Livsuppdatering]

Några månader har passerat sedan sist och livet är ett annat. För oss alla, på olika sätt. Jag är fortfarande här. Såklart. Jag är väl bara ovanligt mycket här eftersom de sagt att vi ska vara det. Gå för allt i världen inte ut, har de sagt. Så det har vi nästintill inte gjort. Men saker och ting börjar lätta och kanske vi fortfarande borde hålla oss inne men det är svårt när jag fortfarande måste sköta mitt pappersarbete på annan ort och när jag väl är där ser jag havet vinka mellan byggnaderna. Och helt plötsligt tar jag av mig skorna och låter mina fötter, som inte känt annat än kakel och betong på tre hela månader, springa över den brännheta sanden och ut i det varma glittrande vattnet. Och när jag flyter upp till ytan igen och lägger mig på rygg känns det som om jag är ensam i hela indiska oceanen.

Men jag har inte varit någon annanstans och ingen annanstans vet jag om jag kommer åka till. Inte ens till Sverige, men det är okej. Vi som är kvar här tar hand om varandra och jag har inget emot att leva livet lite långsammare emellanåt. Särskilt inte under torrperioden då jag ändå mest bara vill sova bort eftermiddagarna framför en fläkt. Jag uppskattar att jag har haft tid till den aktiviteten. Och nu har torrperioden ersatts av våldsamma regn som inte slutar förrän bitar av mitt tak fallit ner, och om nätterna låter grodorna så högt att de får cikadornas skrik att låta som viskningar. Vi tar sömnen när den kommer.

Jag har läst lite böcker, målat lite tavlor, utvecklat min thailändska handstil till något jag är nöjd med, och tagit på mig ansvaret som husets trädgårdsmästare. Det är rätt många växter och jag planterar ständigt fler. ”En trädgård tillhör egentligen aldrig någon annan om man själv är den som sköter om den”, läste jag häromdagen i en bok av Marilynne Robinson, och mina känslor kunde inte ha blivit mer bekräftade. Mina vänner kanske tycker jag är snäll som tar hand om deras växter men egentligen ser jag det bara som att jag utökar mitt egna territorium. Och om jag råkar ta död på någon av deras växter ersätter jag den bara med en Aloe Vera, ty Aloe Vera läker både fysiska och känslomässiga sår. Se där, gratis trädgårdstips.

Nåväl, grodorna har dämpat sig något nu och jag ser min chans till sömn.

The Nationals – Pink Rabbits

Get Low – James Vincent McMorrow 

Hannes – My Shine Is A Fade